Duurzame oven bakt met 1.000 graden
Innovatie waar jij van kunt genieten: de duurzame pizzaoven
Hoe maak je pizza’s duurzamer? Door minder hout te gebruiken bij het bakken en de hitte efficiënt te gebruiken. Daarvoor heb je 500 kg Hollandse zeeklei, 4 ton ophoogzand, 50 vuurvaste stenen, een plaat ijzer en 5 meter kachelpijp nodig. Wat je dan krijgt, is een ‘rocket stove’. Zo’n raketoven staat nu in Halfweg, bij het duurzame restaurant Kas-Kantine.
De raketoven is extreem goed geïsoleerd en haalt temperaturen van 1.000 graden. De koude lucht die naar binnen wordt gezogen, creëert een geluid dat net klinkt als een raket, vandaar ook de naam. De oven verbruikt 90 procent minder hout dan een normale pizzaoven en produceert bijna geen rook. Het ontwerp is ook flink anders dan een normale oven, waar je enkel een vuurtje onder stookt. Dat zie je op de onderstaande afbeelding. De raketoven kost dus minder brandstof…
…maar bespaart ook energie. De Kas-Kantine gebruikt de warmte van de oven namelijk ook om de kassen mee op te warmen. In de kassen verbouwt het restaurant zijn eigen groenten. Het meeste voedsel dat de koks bereiden, produceert de Kas-kantine zelf. Ook de watervoorziening en de afvalverwerking is volledig autonoom.
Menno Houtstra (what’s in the name!), een van de oprichters van de Kas-Kantine, legt uit: ‘We proberen hier met eenvoudige middelen zelf invulling te geven aan een betere toekomst. Het is leuk om te knutselen en ontzettend bevredigend dat het lukt!’. Op 25 september onderging de raketoven zijn vuurdoop. Wil jij genieten van een duurzame pizza? Check dan de website van de Kas-kantine.