"30.000 nieuwe banen tot 2025"

Forse groei in werkgelegenheid door opkomst elektrisch rijden

27 januari 2017 DriveInnovationPeople

Met meer dan 100.000 (semi-)elektrische voertuigen op de weg en uitzonderlijk veel laadpunten per vierkante kilometer behoort Nederland tot de absolute top op het gebied van elektrische mobiliteit. Goed voor de luchtkwaliteit natuurlijk, maar hoe zit het met de arbeidsmarkt?

Metabanenzoekmachine Joblift analyseerde het vacatureaanbod van bedrijven en organisaties in de sector van elektromobiliteit. Daaruit blijkt dat sinds januari 2014 in Nederland 2.669 nieuwe banen gecreëerd zijn.

Als de sector de komende jaren in hetzelfde tempo doorgroeit en de overheidsdoelstelling van 200.000 elektrische auto’s in 2020 gehaald wordt, komen daar nog eens 3.400 nieuwe arbeidsplaatsen bij.

Het wordt pas écht betekenisvol voor de Nederlandse arbeidsmarkt als de overheidsdoelstelling van 1 miljoen (semi-)elektrische voertuigen in 2025 gehaald wordt. In dat geval groeit het aantal banen in de elektromobiliteitssector met ruim 30.000, stelt Joblift.

Banen, banen, banen

De uitkomst van het onderzoek van Joblift sluit aan op het rapport dat onderzoeksbureau CE Delft eerder al naar buiten bracht. Dit werkgelegenheidsonderzoek in de EV-sector, uitgevoerd in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, verwacht de meeste vacatures op het gebied van productie, installatie en onderhoud van laadpunten.

Ook in de wereld van aandrijftechniek, batterijmanagement-en informatiesystemen wordt een forse werkgelegenheidsgroei verwacht. Verder heeft Nederland een goede internationale concurrentiepositie met de productie van elektrische bussen, tweewielers, tractors en tuinmachines. Op dit gebied wordt eveneens verdere groei verwacht. Ook voor werkloze 50-plussers biedt de opkomst van elektrisch rijden kansen, bleek uit succesvolle tests met ‘Valet Charging’.

Mitsubishi Outlander PHEV nr 1

Hoe meer (semi-)elektrische voertuigen verkocht worden, hoe meer arbeidsplaatsen in Nederland gecreëerd worden. De Mitsubishi Outlander PHEV is met ruim 25.000 verkochte exemplaren de bestverkochte plug-in hybride van Nederland, en met meer dan 100.000 stuks overall ook de populairste ter wereld. Dat is natuurlijk niet voor niets. Bekijk hier alle voordelen van de Mitsubishi Outlander PHEV.

Ook interessant
Mitsubishi Outlander PHEV EV Priority button
Zo werkt de EV Priority-functie van de Mitsubishi Outlander PHEV
Snellaadstation Mitsubishi
Laden in het buitenland: handig om te weten
E10 benzine: wat is het en kun je het zomaar tanken?
2017 Mitsubishi Outlander PHEV Fleet politie Oekraine
Mitsubishi Motors levert grootste vloot plug-in hybrides ooit
De toekomst van elektrisch rijden: mijn auto is een batterij
Eclipse Cross ACC
‘Nederlander klaar voor autonoom rijden’