Misselijk op de achterbank?
10 tips tegen wagenziekte
Komende zomer trekken we er weer massaal op uit richting onze vakantiebestemming. Daarbij is de auto traditioneel een van de populairste vervoersmiddelen. Meer dan 40% van alle Nederlandse vakantiegangers pakt de auto, maar zo'n lange reis naar het zonnige zuiden is niet voor iedereen een pretje. Veel mensen kampen met wagenziekte. Lees hier wat je er tegen kunt doen.
Wat is wagenziekte eigenlijk?
Wagenziekte is een vorm van reisziekte, net als zeeziekte. Hierbij raakt het evenwichtsorgaan in de war, omdat de bewegingen van het lichaam niet overeenkomen met wat je ogen registreren. Terwijl je stil zit, beweegt er van alles om je heen. Vooral kinderen tussen de twee en tien jaar oud zijn hiervoor erg vatbaar, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen. Meestal eindigt het met hoofdpijn en overgeven.
LEES OOK: Laden in het buitenland: handig om te weten
10 tips om wagenziekte te voorkomen
1) Niet lezen, tekenen of spelletjes spelen. Als je je ergens op concentreert, bijvoorbeeld bij het lezen van een boek, zien je ogen het boek dat je stilhoudt, terwijl je evenwichtsorgaan een beweging naar voren registreert.
2) Pas je rijstijl aan. Probeer een constante snelheid aan te houden en ga rustig door de bocht.
3) Zorg voor voldoende frisse lucht in de auto.
4) Nuttig een lichte maaltijd voor vertrek. Een lege maag kan wagenziekte versterken.
5) Vermijd vette hapjes, snoepgoed en koolzuurhoudende dranken. Ook deze maken wagenziekte erger. Fruit en komkommer werken verfrissend en verzachtend, net als rijstwafels.
6) Zorg voor afleiding, zoals muziek, vragenspelletjes en verhaaltjes.
7) Laat je kind in de verte kijken en liefst in het midden zitten.
8) Neem regelmatig een tussenstop en maak een wandelingetje. Even de benen losgooien helpt!
9) Reis zoveel mogelijk ’s nachts, zodat de kinderen onderweg kunnen slapen.
10) Gebruik medicijnen, het liefst vóór vertrek. Het meest gebruikte middel tegen reisziekte bij kinderen is Primatour. Er zijn ook allerlei andere middelen. Raadpleeg desnoods de apotheek.
LEES OOK: Met de Outlander PHEV en caravan op vakantie? Dit zijn de feiten