Ga voorbereid naar het buitenland en voorkom boetes.
Naar de Alpen? In deze landen is een vignet verplicht
In Nederland zijn autobezitters gewend om motorrijtuigenbelasting te betalen, maar dat is niet in elk land het geval. In sommige landen moet je bij een tolpoort betalen om op de weg te mogen rijden, maar er zijn ook landen waar je een vignet moet kopen om gebruik te mogen maken van het wegennet. Lees hier waar en hoe dit werkt.
Deze periode reizen weer vele Nederlanders met de auto richting de Alpen voor een heerlijke wintersportvakantie. Voor sommigen is het jaarlijkse routine, maar voor anderen is het de eerste keer. En dat is toch altijd spannend. Wat hoe gaat dat straks in de bergen? Ligt er sneeuw? Waar moet ik op letten? Ben ik goed voorbereid?
Een van de dingen waarmee je rekening moet houden, is een vignet. Althans, als je naar Zwitserland of Oostenrijk gaat, want in deze landen is een vignet verplicht. Net als in Slovenië overigens, dat steeds populairder wordt als wintersportland.
Een vignet is vorm van tol die je moet betalen om gebruik te mogen maken van de wegen. In Frankrijk sta je om de haverklap bij een tolpoort om een bedrag te betalen voor het gebruik van de weg, maar in Zwitserland en Oostenrijk koop je eenmalig een vignet waarmee je vrijuit door het hele land kunt rijden.
LEES OOK: Met je Mitsubishi op wintersport? Hier moet je op letten
Vignet Zwitserland
In Zwitserland is een vignet verplicht voor alle motorvoertuigen tot 3.500 kg. Ook als je op doorreis bent naar Italië. Als je met een aanhanger of camper onderweg bent, moet je twee vignetten hebben.
Een Zwitsers vignet is een sticker die je achter de voorruit moet plakken. Het is een jaar geldig en komt ieder jaar in een andere kleur. De prijs is al tig jaar hetzelfde, namelijk CHF 40,- (circa 37 euro). Het vignet is direct te koop bij de Zwitserse grens of je kunt het thuis alvast online bestellen.
Vignet Oostenrijk
Ook in Oostenrijk is een vignet verplicht voor alle motorvoertuigen tot 3.500 kg. Voorheen kon je die alleen kopen in de vorm van een sticker, bijvoorbeeld de Oostenrijkse grens. Maar tegenwoordig kun je ook online een digitaal vignet kopen. De controle loopt dan via kentekenherkenning.
Anders dan in Zwitserland is het Oostenrijkse vignet beschikbaar in drie varianten, met een geldigheidsduur van 10 dagen (9,40 euro), 2 maanden (27,40 euro) of 1 jaar (91,10 euro). Belangrijk om te weten is dat het digitale vignet pas 18 dagen na aankoop geldig is.
Verder zijn er in Oostenrijk bepaalde wegen (Sondermautstrecken) waarvoor je extra tol moet betalen, ook als je in het bezit bent van een vignet.
Vignet Slovenië
In Slovenië heb je verschillende soorten vignet voor verschillende voertuigen en zijn alleen te koop in de vorm van een sticker. Die voor personenauto’s (klasse 2A) zijn beschikbaar met een geldigheidsduur van 7 dagen (15 euro), 1 maand (30 euro) of 1 jaar (110 euro).
Het Sloveense ‘vinjeta’ is te koop bij de grensovergang en bij pompstations. Voor de Karawankentunnel bij de Oostenrijkse-Sloveens grens, waar je doorheen rijdt als je via München de snelste route naar Slovenië neemt, moet je apart tol betalen.
Bewaar de bon
Voor alle landen geldt dat je in verband met fraudepreventie moet je kunnen aantonen dat het vignet gekocht is bij een officieel verkooppunt. Bewaar dus de aankoopbon en voor de zekerheid ook de achterzijde van de sticker.
Verder is een jaarvignet in Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië 14 maanden geldig, van 1 december tot en met 31 januari. Dat betekent dat je na 1 februari altijd een nieuw vignet moet aanschaffen. En zorg dat je niet met twee verschillende vignetten (uit hetzelfde land) op de voorruit rondrijdt. Verwijder eerst de oude voordat je de nieuwe plakt.
LEES OOK: Auto opladen in het buitenland? Laat je niet verrassen door de rekening!