Fabrieken en voorraden worden overbodig
‘3D-printen gaat de industrie op z’n kop zetten’
Van over de hele wereld kreeg ontwerper Michiel van der Kley 3D-geprinte stenen toegestuurd. Met deze 4.760 stenen bouwde hij project EGG, een sculptuur van zo’n drie meter hoog. Met het project wil Michiel de grenzen van ontwerp en 3D-printen verleggen.
‘3D-printen gaat de industrie op z’n kop zetten’, meent Michiel. ‘Project EGG bestaat uit 4.760 stenen die gewoon bij mensen thuis zijn geprint. Zo’n 800 mensen droegen hun steentje bij. Er is dus geen grote fabriek of grote machine aan te pas gekomen’, vertelt Michiel.
Project EGG is een vingeroefening, maar wel met veel potentie: ‘Door modulair te bouwen, zijn geen grote fabrieken meer nodig. Grote voorraden worden ook overbodig. Als er iets stuk is, print je gewoon thuis een nieuw onderdeel,’ aldus Michiel.
Thuis een nieuw onderdeel printen
Michiel print met een recyclebaar materiaal. ‘Dat betekent dat je hetzelfde materiaal kan hergebruiken om iets nieuws van te printen. Daarom zie ik ook veel potentie voor de auto-industrie,’ vertelt Michiel. ‘Stel je voor, je rijdt een kleine schade met je 3D-geprinte auto. Je pakt het kapotte onderdeel en print van hetzelfde materiaal dezelfde avond nog een nieuw onderdeel.’
1.000 kg per steen
Volgens Michiel zijn de mogelijkheden van 3D-printen eindeloos: ‘Vaak wordt een ontwerp beperkt door de productiemethode. De stenen van project EGG zou je bijvoorbeeld nooit in een mal kunnen produceren. Elke steen, met een gewicht van slechts 120 gram, kan wel 1.000 kg dragen! Je kan dus met een minimale hoeveelheid materiaal, en bijzonder sterk ontwerp maken. Zonder 3D-printen was dit lastig geweest. ’