Automotive Grade Linux krijgt hulp
Automerken bundelen krachten om het ultieme besturingssysteem te ontwikkelen
Wereldwijd werken honderden developers samen om het ultieme besturingssysteem voor auto’s te ontwikkelen. Het Open Source-project heet Automotive Grade Linux en iedereen mag meehelpen.
Grote autobedrijven werken mee
Wat ooit begon als een losstaand project in 2012, heeft inmiddels de aandacht getrokken van grote bedrijven als Pioneer en Intel. Maar ook van onder meer Mitsubishi Motors, Ford, Mazda en Subaru. De lijst van organisaties die meehelpen is best indrukwekkend.
Het doel van het project is om ultieme besturingssystemen voor auto’s te ontwikkelen. Bijvoorbeeld een head-up display én wat de ontwikkelaars zelf ‘The Best Freakin’ Home Screen Ever’ noemen.
Automotive Grade Linux bestaat nu uit vijf delen:
- Infotainment (met onder meer The Best Freakin’ Home Screen Ever)
- Instrumentarium
- Head-up display
- Telematica (bijvoorbeeld navigatie of internet)
- Andere besturingssystemen
Een aantal onderdelen wordt al uitvoerig getest. Zo bedien je de verwarming van deze Jaguar eenvoudig via je telefoon.
Wat is Open Source?
Open Source betekent dat de broncode van de software openbaar is. Iedereen is dus vrij om het programma te bestuderen en aan te passen voor zijn eigen gebruik. Bij Automotive Grade Linux kun je lid worden om actief bij te dragen bij de ontwikkeling. Want iedereen kan meehelpen! Het voordeel hiervan is dat je niet wordt beperkt door de kennis van een kleine groep mensen of een bepaald budget. The sky is the limit. Zo bouwt de community samen aan software voor het ultieme besturingssysteem.
Wat is Linux?
Linux is een Open Source besturingssysteem dat heel flexibel is. Het kan gebruikt worden om servers te laten draaien voor websites, maar dus ook voor infotainmentsystemen voor auto’s. Linux bestaat al sinds 1991 en is wereldwijd razend populair, zo is er zelfs een Linux Magazine in Nederland.
Automotive Grade Linux is nog nergens te koop. Als jij zelf gratis wil testen en meehelpen kan dat natuurlijk. Dat is het mooie van Open Source.