Universiteit Wageningen opent fietspad van plantaardige biomassa
Rijden we straks allemaal over bio-asfalt?
Na de eerste tests in Zeeland heeft Wageningen University & Research nu ook op de eigen campus een weg van bio-asfalt aangelegd. Naar eigen zeggen het eerste bio-asfalt fietspad ter wereld, waarin het traditionele bitumen voor de helft is vervangen door het duurzame bindmiddel ‘lignine’ uit plantaardige biomassa.
Jaarlijks wordt in Nederland zo’n tien miljoen ton asfalt geproduceerd waarvoor zo’n 400.000 ton bitumen uit aardolie nodig is. De asfaltindustrie is al jaren op zoek naar duurzame alternatieven, waarvan er inmiddels enkele zijn ontwikkeld. Bijvoorbeeld door onderzoekers van Wageningen University & Research, die ontdekten dat lignine een interessante alternatieve bron is voor bitumen. Lignine is een materiaal dat veel voorkomt in hout, gras en stro en op grote schaal vrijkomt bij de productie van papier en bio-ethanol.
In Zeeland lopen al twee proeven met bio-asfalt. Met succes, want het bio-asfalt houdt zich daar heel goed. In het kader van het symposium ‘Op weg naar bitumen-vrij asfalt’ is nu ook op het terrein van de universiteit van Wageningen een weg van lignine-asfalt aangelegd.
LEES OOK: Frankrijk opent eerste weg met zonnepanelen
50% lignine
Het fietspad is ingedeeld in drie gemarkeerde proefvlakken waarin verschillende lignine-samenstellingen zijn opgenomen. In het bio-asfalt wordt gewerkt met een gepatenteerde formulering van 50% lignine en 50% bitumen. Bijkomend voordeel is dat het asfalt hierdoor bij 130 graden in plaats van 180 graden Celsius kan worden verwerkt en ook dat geeft een enorme milieuwinst.
Er is volgens de Wageningse onderzoekers voldoende lignine beschikbaar om alle bitumen in asfalt op termijn te kunnen vervangen. De grootste uitdaging op dit moment is het productieproces van lignine.
Wist jij dat dit type asfalt helpt om zuinig te rijden? En dat de snelweg A50 bij Uden wordt omgebouwd tot ‘Solar Highway’?