'Offshorewind heeft enorm potentieel'
Mitsubishi Corporation bouwt mee aan windmolenpark in Noordzee
Ruim een jaar na de ingebruikname van het windmolenpark Luchterduinen is Mitsubishi Corporation opnieuw betrokken bij de realisatie van een groot windpark in de Noordzee, ditmaal voor de kust bij Borssele.
Mitsubishi maakt deel uit van het consortium dat de aanbesteding heeft gewonnen om het derde en vierde deel van het windmolenpark bij Borssele te bouwen, op meer dan 22 kilometer van de kust van Zeeland. De nieuw te bouwen windparken genereren circa 3.200 GWh per jaar, genoeg om in de elektriciteitsbehoefte van 825.000 huishoudens per jaar te voorzien.
De realisatie van de windmolenparken kan met 300 miljoen euro subsidie worden aangelegd en geëxploiteerd, terwijl rekening werd gehouden met 5 miljard euro. Dat betekent dat nog meer subsidie bespaard wordt dan bij het eerste windpark Borssele – het voordeligste te bouwen windpark op zee ooit.
Als de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs doorzet zoals verwacht, is er over 7,5 jaar na aanleg helemaal geen subsidie meer nodig voor stroomopwekking door wind op zee. Het breed gedragen doel om de prijs van duurzame energie te laten concurreren met die van fossiele energie komt daarmee écht in zicht.
Mede dankzij Mitsubishi Corporation – die veel kansen ziet in wind als alternatieve energiebron en investeert in grote Nederlandse projecten – speelt ons land een leidinggevende rol als het gaat om windenergie op zee. En vergeet niet dat het aantal arbeidsplaatsen in deze sector de komende jaren met circa 6.000 toeneemt tot 10.000.
Kennis en ervaring
Windenergie is onmisbaar om de milieudoelstelling van het Energieakkoord te realiseren. In het jaar 2023 moet ten minste 16% van onze energie duurzaam zijn opgewekt. Dat zou betekenen dat in 2035 in totaal 17 GigaWatt geïnstalleerd windvermogen op zee moet staan.
Aan windenergie kleven minder beperkingen dan aan zonne-energie. Vanwege het enorme potentieel is Mitsubishi Corporation een langetermijnovereenkomst aangegaan met Eneco en is het voor 50% eigenaar van het windmolenpark Luchterduinen. De 43 windmolens van elk 81 meter hoog, die jaarlijks zo’n 531 miljoen kWh opbrengen en behalve 150.000 huishoudens ook de TU Delft en de NS van stroom voorzien, zijn belangrijk om kennis te vergaren. Er moeten plannen worden bedacht om het rendement te verhogen en de distributie van energie slimmer te regelen.
Het opslaan van windenergie in accu’s is een van de grote uitdagingen. Daarmee kan ook stroom worden geleverd als het minder waait, net als bij snellaadstation Haarrijn langs de snelweg A2. Daar wordt zonne-energie opgeslagen in een groot batterijpakket, zodat de duurzaam opgewekte stroom ook beschikbaar is als de zon niet schijnt.
Bovendien kunnen accu’s waarin overtollig windenergie wordt opgeslagen een slim energienetwerk vormen met elektrische auto’s. De accu’s van elektrische auto’s zijn geschikt om stroom in op te slaan en te ontladen voor huishoudelijk gebruik als er geen windenergie beschikbaar is. Onder meer in Utrecht en Amsterdam wordt daarmee geëxperimenteerd.
Benieuwd waar de windparken staan? Check Windstats.