Voorkom kleine schades en verhoog de restwaarde
Waarom regelmatig je auto wassen?
Nederlanders zijn niet heel actief met het wassen van hun auto. Volgens BOVAG wassen wij onze bolides gemiddeld acht keer per jaar en krijgt tien procent van alle wagens zelfs nooit een schoonmaakbeurt. Toch is het verstandig om de auto minimaal een à twee keer per maand te reinigen. Lees hier waarom.
Voorkom lakschade
Dit jaar nog niet langs de wasstraat geweest? Dan zou ik maar snel gaan, want in de afgelopen weken is er veel zout gestrooid op de Nederlandse wegen. Het is natuurlijk fijn dat hiermee gladheid wordt voorkomen bij winterse omstandigheden, maar het is een stuk minder fijn voor de auto.
Zout tast de lak aan. Het vreet minuscule gaten in het oppervlak en tast daarna het metaal aan dat onder de lak zit. En als hier en daar al steenslag op auto zit, gaat dat proces nog veel sneller. De vocht in de lucht doet de rest zorgt uiteindelijk voor roest. Ook kunststof en rubberen delen verouderen sneller als die langdurig onder een laag pekel bedolven zijn.
Daar blijft het niet bij, want ook vogelpoep is funest voor je mooie autolak. Zuren in de uitwerpselen hebben een vernietigend effect en als je het te lang laat zitten, krijg je kringen in de lak die je nooit meer weg krijgt, of alleen met een professionele poetsbeurt. dat geldt ook voor insecten waar we vooral ‘s zomers last van hebben.
LEES OOK: E10 benzine: wat is het en kun je het zomaar tanken?
Haperende sensoren
In een moderne auto zit soms wel honderden sensoren. Ook camera’s en radarsystemen zijn tegenwoordig heel normaal, maar die functioneren alleen optimaal als ze schoon zijn. Een dikke laag vuil kan mogelijk de veiligheid van jou en andere weggebruikers en zelfs het functioneren van de auto nadelig beïnvloeden. En als je een parkeercamera hebt, is het wel zo prettig dat je iets op het beeldscherm ziet als je ergens krap moet parkeren, nietwaar?
Auto wassen? Niet op straat!
In veel gemeenten is het niet meer toegestaan om een auto op straat te wassen, omdat shampoos, oliën en rubberresten in het oppervlaktewater terecht kunnen komen. Er zijn gemeenten waar boetes van 440 euro worden uitgeschreven voor dit ‘milieudelict’. Oppassen dus.
Bij een moderne wasstraat of wasbox wordt het afvalwater gescheiden, gefilterd en hergebruikt. Ook wordt gebruik gemaakt van een hogedrukspuit, waardoor dieper in de poriën van de lak wordt schoongemaakt dan als je handmatig te werk gaat met een spons.
Door regelmatig je auto te wassen, houd je de lak mooi, voorkom je de kans op kleine schades en loslatende stootstrips, verleng je de levensduur van kunststof en rubberen delen en verhoog je de restwaarde van de auto.
LEES OOK: 4 tips om de auto te wassen zonder het milieu te belasten