SolaRoad levert meer energie dan verwacht
Een jaar stroom van 70 meter fietspad
De opbrengst van SolaRoad, het eerste wegdek ter wereld dat zonnestroom oplevert, is boven verwachting hoog. ‘We hadden niet gedacht dat het al zo snel zo veel zou opleveren’, zegt Sten de Wit, woordvoerder van SolaRoad.
Sinds november 2014 ligt er langs de N203 in Krommenie als proef een van SolaRoad gemaakt stuk fietspad van 70 meter lengte. ‘Dit heeft in het eerste half jaar al bijna 3.000 kWh opgewekt. Genoeg om een eenpersoonshuishouden voor een jaar van elektriciteit te voorzien! Als we dit vertalen naar een jaaropbrengst, dan komen we boven de 70 kWh per m2 per jaar uit die we in de laboratoriumfase als bovengrens hadden voorspeld. We kunnen dan ook spreken van een succesvol eerste half jaar.’
Fietst ook prima
Ook de fietsers zijn tevreden. Die merken dan ook amper het verschil met een gewoon fietspad. Sinds de openstelling zijn er meer dan 150.000 fietsers over het stuk SolaRoad gereden.
Hoe is het gemaakt?
SolaRoad is een creatie van TNO, Provincie Noord-Holland, Ooms Civiel en Imtech. De test met het fietspad duurt drie jaar. Over een stuk van ongeveer 70 meter zijn betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter tegen elkaar aangelegd. In één rijrichting zijn zonnecellen aangebracht onder een geharde glazen toplaag van ongeveer 1 cm dikte, met een stroeve, transparante coating. De andere kant heeft geen zonnecellen en wordt gebruikt om verschillende coatings te testen. De zonnestroom uit de weg wordt geleverd aan het elektriciteitsnet en kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld wegverlichting, verkeersinstallaties, huishoudens en (op termijn) elektrische auto’s die er overheen rijden.
Californië
Inmiddels is er belangstelling van andere provincies. Wellicht dat je binnenkort op meer plaatsen in Nederland over een SolaRoad kunt fietsen. Zelfs de Amerikaanse staat Californië ziet dit bijzondere fietspad al zitten!
https://vimeo.com/111570431