CO2-uitstoot gebruiken voor bakstenen en kleding
3 bijzondere manieren om CO2 om te zetten in iets nuttigs
Wereldwijd streven bedrijven en overheden ernaar om de uitstoot van koolstofdioxide of CO2 terug te dringen. Tijdens de klimaatconferentie COP21 worden afspraken gemaakt om meer duurzame energie te gebruiken. Maar tot het zover is, zit er nog te veel CO2 in de lucht. Gelukkig zijn er diverse initiatieven die koolstofdioxide omzetten in iets nuttigs.
1. SkyMining
Carbon Wealth wil vuur met vuur bestrijden, of eigenlijk CO2-uitstoot tegengaan met CO2. Met SkyMining wordt koolstofdioxide in de lucht omgezet in nieuwe brandstof. Zo worden vervuilende brandstoffen overbodig. Carbon Wealth gebruikt snelgroeiend gras dat CO2 uit de lucht absorbeert. Dit gras wordt daarna omgezet in biobrandstof. Volgens het bedrijf is SkyMining op grote schaal inzetbaar en bovendien is er genoeg CO2 om de hele wereld te voorzien van energie.
2. Kleding van CO2
Bedrijven Lanzatech en Invista onderzoeken samen hoe je nylon kan maken van CO2-uitstoot. Ze gebruiken microben om de koolstoofdioxide om te zetten in butadieen, een grondstof die vaak wordt gebruikt bij de productie van rubberproducten. Het synthetische rubber heeft diverse toepassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld voor nylon.
3. Smog Free Tower Rotterdam
Ook in Nederland vinden we nieuwe toepassingen voor CO2-uitstoot. De Smog Free Tower van Daan Roosegaarde maakt Smogvrije zones in bijvoorbeeld parken. De grote toren zuigt lucht naar binnen, waarbij de smog achterblijft in een filter. Van de opgevangen smog worden kleine kubussen gemaakt. Eén Smog Free Cube bevat smog van 1.000 m3 buitenlucht. Van de kubus wordt bijvoorbeeld weer een sieraad gemaakt. De eerste Smog Free Tower staat inmiddels in Rotterdam.
Ken jij bijzondere toepassingen van CO2? Deel ze in de reacties hieronder!