Bedrag dat we uitgeven aan duurzaam eten in vijf jaar verdubbeld.
Eet jij ook dubbel zo duurzaam?
In Nederland zijn we steeds bewuster van de impact die we hebben op het milieu, dat zie je bijvoorbeeld aan het groeiende aantal elektrische auto’s. Ook op andere plekken valt veel te winnen. Bijvoorbeeld in de keuken. Wist je dat 20 tot 35 procent van alle schadelijke uitstoot bij de productie van voedsel vrijkomt? Gelukkig eten we steeds duurzamer in Nederland.
De afgelopen vijf jaar is het bedrag dat we uitgeven aan duurzaam voedsel zelfs verdubbeld tot maar liefst 2,5 miljard euro. In supermarkten zijn de duurzame producten goed voor 7 procent van de totale omzet.
Wat is duurzaam eten?
Duurzaam eten gaat niet alleen over bijvoorbeeld dierenwelzijn. De gehele productieketen van het eten moet goed zijn voor mens, dier en natuur. Tijdens de productie wordt dus gelet op bodemgebruik, watergebruik, energieverbruik, biodiversiteit, transport, CO2-uitstoot, verpakkingsmateriaal, arbeidsomstandigheden, mensenrechten en dierenwelzijn. Duurzame producten herken je aan keurmerken. Bekijk alle keurmerken voor voedsel op Milieu Centraal.
Doe maar lekker duurzaam
Om zoveel mogelijk Nederlanders enthousiast te maken voor duurzaam eten, starten de Nationale Postcode Loterij, Albert Heijn en Unilever met een grote actie: Doe maar lekker duurzaam. Het doel is zoveel mensen bewust te maken van duurzaam eten. Op de site vind je bijvoorbeeld duurzame recepten.
Eet jij al duurzaam?