Luchtdruk kan gebruikt worden om auto’s voort te bewegen en om energie op te slaan.
Is luchtdruk de batterij van de toekomst?
Luchtdruk, dat gebruik je om je autobanden mee te vullen. Maar wist je dat je het ook kan gebruiken om energie op te slaan, of om een auto mee aan te drijven? Twee baanbrekende initiatieven.
De Franse uitvinding AIRPod rijdt volledig op luchtdruk. Daarmee kan het voertuig tussen de 150 en 200 kilometer ver rijden. Tanken gaat net als bij een reguliere auto, maar in plaats van benzine vul je de tank met lucht. De topsnelheid is zo’n 80 km/u, perfect voor de stad dus.
LightSail
Energie opwekken met lucht kennen we al, in de vorm van windmolens. Maar energie opslaan met lucht, dat is nieuw. Dat is precies wat LightSail doet. Het bedrijf wil ‘s werelds schoonste en goedkoopste vorm van energieopslag produceren.
De techniek achter de uitvinding is erg ingewikkeld, en is te lezen op de website van LightSail. [http://www.lightsail.com/] Gaat dit je de pet te boven? Dan is het resultaat misschien belangrijker: het systeem is 90 procent efficiënt. Dat betekent dat er slechts 10 procent energie verloren gaat. Dat is veel als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een verbrandingsmotor: daar is het rendement slechts 25 procent. Bovendien heeft LightSail al meer dan 500 uur achter elkaar zonder problemen gewerkt.
Bekijk ook de TEDx-video van uitvinder Danielle Fong: