Mitsubishi Outlander PHEV winter

Ga goed voorbereid de weg op, voorkom boetes en problemen

Met je Mitsubishi op wintersport: waar moet je op letten?

11 januari 2018

Januari en februari zijn traditioneel de drukste wintersportmaanden van het jaar. De komende weken reizen vele Nederlanders weer richting de Alpen om te genieten van een welverdiende wintersportvakantie. En zoals altijd is de auto het favoriete vervoermiddel. Maar een auto heeft het in winterse omstandigheden extra zwaar. Door achterstallig onderhoud of onvoorbereid de weg op te gaan, kunnen allerlei problemen ontstaan. Ook gelden in het buitenland verschillende regels ten aanzien van winterbanden. We zetten een aantal belangrijke aandachtspunten op een rij.

Mitsubishi Outlander PHEV winterbanden

Winterbanden

Laten we beginnen met winterbanden, een jaarlijks terugkomend hot topic. Winterbanden bieden bij temperaturen onder 7 graden Celsius meer grip en een kortere remweg dan ‘gewone’ zomerbanden. Ook zorgen ze voor een betere waterafvoer bij regen, hagel en natte sneeuw.

Om (de kans op) ongelukken te voorkomen, zijn er meerdere Europese landen waar winterbanden verplicht zijn gedurende een bepaalde periode of in bepaalde gebieden. Automobilisten die daar rijden zonder erkende winterbanden, lopen het risico op boetes en aansprakelijk voor álle schade bij een ongeval. En in sommige gebieden zijn zelfs sneeuwkettingen verplicht. Kijk hier voor het complete overzicht van winterbandenplicht in Europa.

Let op! In Duitsland zijn de bandenregels verder aangescherpt. De aanduiding M+S (modder en sneeuw) volstaat hier per 1 januari 2018 niet meer als kwalificatie voor een winterband. Dat geldt alleen voor banden met een sneeuwvlokjessymbool.

Er is wel een overgangsregeling. De nieuwe wet geldt voor alle banden die vóór 31 december 2017 geproduceerd zijn. Die mogen nog tot 30 september 2024 gebruikt worden. Ga je binnenkort vlak voor de wintersport voor nieuwe winter- of vierseizoenenbanden? Let dan goed op de aanwezigheid van het sneeuwvlokjessymbool. Lees hier meer over de nieuwe winterbandenplicht in Duitsland.

>> LEES OOK: Met de Outlander PHEV op wintersport? Zo haal je de meeste kilometers uit de accu

Handige tips

Bij winterse omstandigheden heeft de auto het zwaarder dan normaal. Rubberen delen – zoals deurrubbers en ruitenwissers – kunnen vastvriezen. Om dit te voorkomen, kun je die bijvoorbeeld insmeren met vet dat precies hiervoor bestemd is. Zorg dat ruitensproeierreservoir is gevuld met een antivriesvariant, dan heb je er wat aan. Dat niet alleen: bevroren vloeistof zet uit en dat kan scheurtjes in de vloeistofslangen en een kapotte pomp veroorzaken.

Ook prettig en vooral veilig is als de ruitenwissers, achterruitverwarming en de kachel goed functioneren. Controleer dat voordat je naar een ijskoud gebied vertrekt. Heb je een wat oudere auto? neem dan ook een flesje slotontdooier mee (buiten de auto bewaren!). Wil je echt volledig voorbereid op wintersport? Maak dan een afspraak bij de Mitsubishi-dealer voor de gratis wintercheck.

Mitsubishi winter

Voordelen Mitsubishi S-AWC

Is de Mitsubishi voorzien van S-AWC? Dan ben je verzekerd van optimale controle onder alle omstandigheden. S-AWC is het geavanceerde 4×4-systeem van Mitsubishi Motors en staat voor Super All Wheel Control.

Het systeem combineert de Active Yaw Control (de automatische verdeling van aandrijfkracht tussen voor- en achteras), anti-blokkerremsysteem (ABS) en Active Stability and Traction Control (automatische verdeling van aandrijving en remkracht over de wielen bij verlies van grip). Dit zorgt voor de juiste hoeveelheid tractie aan elk wiel en soepele, krachtige acceleratie en optimale grip op vrijwel elk type ondergrond.

Tevens heeft de bestuurder keuze uit verschillende rijmodi: AUTO, SNOW en GRAVEL. Hiermee wordt de besturing, de koersvastheid en het manoeuvreren op een gladde ondergrond geoptimaliseerd op basis van de gekozen stand. Ideaal toch? Lees hier meer over Super All Wheel Control.

Benieuwd naar de voordelen van S-AWC in de sneeuw? Zie onderstaande video!

Ook interessant
Auto-onderdelen uit houtpulp
Auto-onderdelen uit houtpulp sterker en lichter dan staal
Mitsubishi Space Star 2017
Amerikaans onderzoek: “Mitsubishi Space Star CO2-vriendelijker dan een Tesla”
zonnepanelen
PowerParking in Lelystad: parkeerterrein als energiecentrale
Alliantie-Renault-Nissan-Mitsubishi
Mitsubishi Motors en alliantiepartners: focus op elektrisch rijden
Mitsubishi Motors 100 Year
100 jaar Mitsubishi Motors: 100 jaar innovatie
INVECS III CVT
6 voordelen van Mitsubishi’s slimme CVT-automaat