Waarom winterbanden? Hoe zat het ook alweer?
Elke winter laait de discussie rondom het nut van winterbanden weer op. Zijn ze nou wel of niet noodzakelijk? En wat als ik met de auto naar het buitenland ga? Lees hier alles over winterbanden en wetgeving.
Winterbanden zijn speciaal ontwikkeld om optimaal te presteren bij (zeer) lage temperaturen en bij winterse neerslag. Op de eerste plaats zorgt de samenstelling van het rubber voor de juiste soepelheid bij temperaturen onder 7 graden Celsius. Dat betekent dat de band in koude omstandigheden op de juiste manier vervormt en optimaal contact met het wegdek behoudt, beter dan bij een zomerband.
Andere eigenschap van een winterband is het afwijkende bandenprofiel, dat is ontworpen voor betere afvoer van water, hagel en natte sneeuw. Tot slot zorgt een winterband voor een veel kortere remweg in winterse omstandigheden.
Het verschil in grip en remweg is enorm als je een auto op winterbanden in winterse omstandigheden vergelijkt met dezelfde auto op zomerbanden. Kijk maar naar onderstaande video. Zorg dan uiteraard wél voor de juiste bandenspanning én voldoende profieldiepte.
In Nederland is de wettelijke minimum profieldiepte van een autoband vastgesteld op 1,6 millimeter. Dit geldt zowel voor zomerbanden als winterbanden. Sneller dan bij zomerbanden verliezen winterbanden hun kenmerkende eigenschappen echter al bij een profieldiepte van minder dan 4 millimeter.
LEES OOK: Onderzoek: ‘Automobilisten rijden te lang door op versleten banden’
Waar verplicht?
Met winterbanden ben je dus verzekerd van meer comfort en veiligheid in winterse weersomstandigheden. In Nederland ben je vrij om te kiezen, maar dat geldt niet voor diverse andere landen winterbanden simpelweg verplicht zijn gedurende een bepaalde periode of in bepaalde gebieden.
In Duitsland bijvoorbeeld, of Oostenrijk, Italië, Zweden, Noorwegen en nog veel meer. En dan zijn er ook landen zoals Frankrijk en Spanje waar winterbanden verplicht zijn als dat met een verkeersbord wordt aangegeven.
Als je in deze landen in winterse omstandigheden op zomerbanden rijdt, riskeer je niet alleen een boete, maar je bent ook onverzekerd als je betrokken raakt bij een (eenzijdige) ongeval. Bekijk hier waar en wanneer winterbanden en eventueel sneeuwkettingen verplicht zijn in Europa.