Microcentrales rukken op
Zelf stroom maken, dat is de toekomst
Heb jij al zonnepanelen op je dak? Woningen en bedrijven hebben steeds vaker hun eigen zonnepanelen, windmolens en aardwarmte-installaties: ze voorzien al voor 25 % in de wereldwijde elektriciteitsbehoefte volgens The Conversation. En dat zal alleen maar meer worden.
Thuis stroom maken, het is volgens Morgan Saletta van de Universiteit in Melbourne de toekomst. Microcentrales bij huizen en bedrijfspanden zijn perfect om aan de stijgende vraag naar elektriciteit te beantwoorden. En het scheelt bergen geld, want gigantische investeringen in de bouw van grote energiecentrales en dure elektriciteitsnetwerken zijn niet nodig.
Slim
Het is natuurlijk ook gewoon slim om elektriciteit te maken op de plek waar het nodig is. Bij transport over lange afstanden gaat tot wel 20 % energie verloren volgens Saletta. Daarbij wordt het steeds makkelijker om thuis elektriciteit op te wekken:
– Zonnepanelen worden steeds efficiënter en goedkoper. Het dakoppervlak van een gemiddeld woonhuis is groot genoeg om in de dagelijkse stroombehoefte van een gezin te voorzien. Een paar tips voor de aanleg van een zonnepaneelinstallatie:
– Win eerst informatie in bij een installatiebedrijf. Die zijn ook op de hoogte van de subsiemogelijkheden.
– Kijk of het dak een groot deel van de dag in de zon ligt. Dan is het rendement het hoogst.
Microcentrales koppelen
Door alle microcentrales van huizen en bedrijven in een klein netwerk aan elkaar te koppelen, kunnen we nog efficiënter met de opgewekte energie omspringen. Dan zijn ook de batterijen van elektrische auto’s, bijvoorbeeld die van je Mitsubishi Outlander PHEV, te benutten als opslagbuffer. De batterij kan extra power leveren bij stroompieken. Daarmee ben je minder afhankelijk van een openbaar netwerk. De Amerikaanse staat Connecticut ziet er in elk geval brood in. Het bestuur van de staat wil een pilot met 260 van deze zogenaamde ‘micro grids’ starten. Ook in Amsterdam Nieuw-West gaat een Vehicle2Grid pilot van start, waarbij bewoners de batterij in hun elektrische auto kunnen gebruiken om lokaal opgewekte energie op te slaan.