Unieke geluidswal met dubbelzijdige zonnepanelen

Snelweg A50 bij Uden wordt ‘Solar Highway’

14 februari 2017 DriveInnovation

Langs de snelweg A50 bij Uden komt een speciale geluidswal van zonnepanelen. Die biedt niet alleen betere bescherming tegen verkeerslawaai, maar levert ook genoeg stroom voor veertig tot zestig huishoudens. Daarmee wordt dit stukje snelweg de eerste 'Solar Highway' van Nederland.

De bouw van dit geluidsscherm maakt deel uit van het proefproject Solar Highways van Rijkswaterstaat. Samen met Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Solar Energy Application Center (SEAC)  wordt gewerkt aan een innovatief geluidsscherm dat zowel verkeerslawaai tegenhoudt als energie produceert.

Bijzonder is dat het hier gaat om een geluidswal van zonnepanelen die aan beide kanten energie opwekken, ook wel bi-faciale zonnepanelen genoemd.

Direct toeslaan

Het huidige geluidsscherm aan de oostzijde van de A50 in Uden biedt niet genoeg geluidsbescherming en wordt daarom aangepast. In de eerste plaats voor bescherming tegen geluidsoverlast uiteraard.

Doordat dit scherm in noord-zuidrichting staat, is het ook een perfecte testlocatie voor Solar Highways. De  zonnepanelen krijgen daardoor in de ochtend en avond langer en meer zonlicht dan zonnepanelen die alleen op het zuiden gericht staan.

Groene stroom voor 40 tot 60 huishoudens

Het geluidsscherm wordt 400 meter lang en 5 meter hoog, waarvan de bovenste 4 meter uit zonnepanelen bestaat. Nooit eerder werden bi-faciale zonnepanelen op zo’n grote schaal toegepast in Nederland.

De voorbereidingen zijn al in volle gang. De bouw van het unieke geluidsscherm start in 2018. Vanaf 2019 kan de Solar Highway zo’n veertig tot zestig huishoudens van lokale groene stroom voorzien.

De energieopbrengst van de geluidswal wordt gedurende een testperiode van 18 maanden gevolgd. Als de resultaten positief zijn, volgen soortgelijke initiatieven.

Wist jij dat er in Nederland ook een fietspad van zonnepanelen bestaat, en dat je met een (semi-)elektrische ook ’s nachts zonne-energie kunt laden?

Ook interessant
Solar road N401 Kockengen
Straks realiteit: autorijden over zonnepanelen op ‘energieweg’ N401
Verkeer Snelweg Zonnepanelen
Infographic: A6 bij Almere wordt eerste energieneutrale snelweg van Nederland
7 redenen waarom rijden op zonne- en windenergie een goede keuze is
Frankrijk opent eerste autoweg met zonnepanelen
Energie delen met de buren dankzij slim netwerk
solar panel sunset
Hier kun je ook ’s nachts zonne-energie tanken