‘De bacteriën vormen een goede bron voor nieuwe natuurlijke producten’
Doorbraak: bacterie als biobrandstof
Onderzoekers hebben een bacterie ontdekt die het stofje terpeen produceert. Dat stofje is een uitstekende basis voor biobrandstof.
Hoewel terpeen je waarschijnlijk niets zegt, is de kans groot dat je het in huis hebt. Je vindt het bijvoorbeeld in producten als thijmsiroop en Vicks VapoRub. Ook bij de productie van bier wordt terpeen gebruikt om het aroma te versterken.
Terpeen komt vooral van planten en bomen, bijvoorbeeld hars. Nu ontdekten onderzoekers aan de Kitasato Universiteit in Japan en de Brown University in Amerika dat bepaalde bacteriën ook terpeen produceren. Zo zijn er dertien nieuwe soorten terpeen bij gekomen. ‘De bacteriën vormen een goede bron voor nieuwe natuurlijke producten’, aldus de wetenschappers.
Terpeen als alternatieve brandstof
Al in 2012 ontwikkelden Amerikaanse onderzoekers een manier om terpeen te gebruiken als toevoeging bij diesel en kerosine. Als hernieuwbare brandstof vormt terpeen een alternatief voor fossiele brandstoffen.
Voor- en nadelen van terpeen als alternatieve brandstof
Op dit moment zijn de meeste biobrandstoffen op basis van plantaardige materialen, zoals maïs. Het nadeel hiervan is dat je voor landbouw veel water, landbouwgrond en mest nodig hebt. Door terpeen te winnen met behulp van bacteriën, kunnen we onze kostbare landbouwgrond gebruiken voor bijvoorbeeld voedselproductie.
Brandstof op met de toevoeging van terpeen heeft een hogere verbrandingstemperatuur dan bijvoorbeeld ethanolbrandstof (E10). Dat betekent dat er meer energie vrijkomt bij de ontbranding.
Het nadeel van deze terpeenbrandstof is dat de productie duurder is dan die ethanol. Daarom is gekozen voor E10 als de biobrandstof. Met de nieuwe ontdekkingen komt hier misschien wel verandering in…