Duurzaam gebouw in Amstelkwartier gereed in 2017
Amsterdamse woontoren is 100% energieneutraal
In de Amsterdamse wijk Amstelkwartier wordt een heel bijzonder pand gebouwd: de eerste energieneutrale woontoren van Nederland. Het zogeheten woongebouw @Home Amstelkwartier wordt medio 2017 opgeleverd.
Prestigieus, zo kun je de nieuwe woontoren in Amsterdam wel noemen. Het project gaat veel verder dan de Europese richtlijnen op het gebied van duurzame hoogbouw. Maar hoe krijg je een 73 meter hoge woontoren met 160 appartementen energieneutraal? Dat begint met de toepassing van zogenoemde prefab sandwichpanelen in de buitenmuren voor een zeer hoge isolatiewaarde. De appartementen maken ook gebruik van stadsverwarming en in het gebouw worden allerlei energiebesparende installaties geplaatst.
2.500 m2 zonnepanelen
Maar wat vooral bijzonder is: de woontoren wordt voorzien van circa 2.500 vierkante meter aan zonnepanelen. Zo veel panelen passen natuurlijk niet op het dak en dus wordt een groot deel aangebracht op de gevel. Uiteindelijk is gekozen voor een vlakke montage van de zonnepanelen, waarmee niet altijd de gunstigste hoek ten opzichte van de zon behaald wordt, maar wel wordt voorkomen dat er schaduw van het ene paneel op het andere valt.
Eigen zonnesaldo
De 160 huurwoningen worden individueel aangesloten op de zonnecellen, waarmee de bewoners hun eigen duurzame energie opwekken. Aan iedere woning wordt een aantal zonnepanelen gekoppeld, dat ongeveer tweederde van het reguliere energiegebruik kan dekken. Energie die niet direct wordt gebruikt, wordt via een slimme energiemeter terug geleverd aan het reguliere net. Dit wordt verrekend met de energie die door de huurder wordt gebruikt vanuit het net. Handig toch!
Nederland loopt voorop
Als de woontoren @Home Amstelkwartier medio 2017 wordt opgeleverd, heeft het gebouw een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van nul. Ofwel, 100% energieneutraal. Daarmee loopt de woontoren ruim voor op de huidige eisen. Volgens de Europese richtlijnen moeten nieuwe gebouwen anno 2020 bijna energieneutraal gebouwd worden. @Home Amstelkwartier is dus een icoon op het begin van duurzame hoogbouw. Welke stad volgt?