Trouwe viervoeter achterin de auto voor velen heel normaal.
Huisdier vervoeren in de auto: zijn er regels?
Met je hond naar het bos of met de poes naar de dierenarts: het vervoer van dieren in de auto is voor velen heel normaal. Maar zijn er eigenlijk regels om huisdieren veilig te komen in de auto?
Een huisdier dat tijdens het rijden los in de auto zit, loopt veel risico bij een aanrijding. De ADAC – de Duitse zusterorganisatie van de ANWB – deed in 2008 uitgebreid onderzoek naar het vervoeren van dieren in de auto. Met behulp van een crashtest en een dummy werd de impact op huisdieren onderzocht. Daaruit bleek onder meer dat het lichaamsgewicht van een huisdier 25 keer groter wordt bij een frontale botsing met een snelheid van 50 km/u.
Net als bij een persoon die zonder gordel in de auto, kunnen de gevolgen zeer ernstig uitpakken. Ander mogelijk gevaar is dat een trouwe viervoeter tijdens het rijden bij de bestuurder op schoot klimt. Daarmee kan de concentratie en het zicht rond de auto mogelijk flink belemmerd worden.
Geen wet, wel aansprakelijk
Nederland kent geen wet waarin duidelijk wordt aangegeven wat verplicht en verboden is bij het vervoeren van huisdieren in de auto’s. Wel kun je in Nederland aansprakelijk worden gesteld. Zo staat in Artikel 5 uit de Wegenverkeerswet: “Het is eenieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”
Wat kun je doen?
Er zijn verschillende tuigjes en zelfs speciale autogordels voor honden te koop. Ook is een reiskennel of bench voor in de bagageruimte een stuk veiliger, al bieden deze geen garanties. Voor kleinere dieren zijn er speciale, stevige manden waarin je ze kunt vervoeren. De veiligste plek is hiervoor is achter de bijrijdersstoel dwars op de rijrichting, bleek uit het onderzoek van de ADAC.
LEES OOK: Kinderstoeltje bevestigen? Zo werkt het