‘Tunnel van de toekomst’ gepland voor nieuwe snelweg bij Rotterdam
Video: zo werkt de eerste energieneutrale tunnel ter wereld
De nieuwe verbindingsweg die tussen de snelwegen A13 en A16 bij Rotterdam komt te liggen, krijgt een heuse wereldprimeur. Hier wordt de eerste energieneutrale tunnel gebouwd. Kijk hier hoe dat werkt.
Een grote autotunnel verbruikt ontzettend veel energie. Per dag soms wel meer dan duizend woningen bij elkaar. Een tunnel bevat namelijk meer dan vijftig stroomverbruikende installaties. Denk aan brandbeveiliging, verlichting, ventilatie, hulpposten, toegangscontrole, matrixborden en alle computersystemen.
Een van de betrokken partijen bij de aanleg van de nieuwe snelweg is ontwerp- en bouwbedrijf Croonwolter&dros. Dit bedrijf heeft onderzocht wat kon worden verbeterd ten aanzien van energieverbruik. Een van de belangrijkste eigenschappen van de energieneutrale tunnel is het gebruik van gelijkspanning voor alle computergestuurde systemen. Gelijkspanning is niet nieuw, maar nooit eerder op zo’n grote schaal toegepast. Het voordeel van gelijkspanning is dat dit niet eerst moet worden omgezet naar wisselstroom, wat veel energiebesparing oplevert.
LEES OOK: Primeur: Mitsubishi Outlander PHEV als energieopslag voor kantoorpand
Zonlicht via glasvezel
Ander belangrijk deel is de verlichting. Door gebruik te maken van witte coating in de tunnel wordt het licht extra gereflecteerd en en zijn minder lampen nodig. Ook wordt onderzocht om zonlicht via glasvezel te tunnel in te laten schijnen.
De essentie van een energieneutrale tunnel is dat die over een heel jaar net zo veel energie teruglevert aan het energienet als die verbruikt. Daarom worden naast de tunnel circa 20.000 zonnepanelen geïnstalleerd en maken de dienstgebouwen bovenop de tunnel optimaal gebruik van warmte-uitwisseling en -opslag om onnodige verwarming en koeling voorkomen.
De eerste energieneutrale tunnel ter wereld als onderdeel van het 11 km lange traject tussen Rotterdam The Hague Airport en Knooppunt Terbregseplein wordt in 2024 geopend.
LEES OOK: Waarom Mitsubishi Corporation helpt bij de verduurzaming van Nederland