We halen zelfs energie uit de warmte van het ontstaan van de aarde
Welke soorten duurzame energie zijn er?
Groene of duurzame energie, daar heb je ongetwijfeld van gehoord. Maar wist je dat er heel veel verschillende soorten duurzame energie bestaan? Een paar ken je vast al, zoals wind- en zonne-energie. Andere soorten duurzame energie zullen je verbazen!
Wat is duurzame energie eigenlijk?
Wikipedia omschrijft het als: ‘Energie waarover de mensheid voor onbeperkte tijd kan beschikken en waarbij, door het gebruik ervan, het leefmilieu en de mogelijkheden voor toekomstige generaties niet worden benadeeld.’
En het mooie is: er zijn meer soorten duurzame energie dan je denkt!
Geothermische energie
Kende je deze soort duurzame energie al? Geothermische energie wordt ook vaak ‘aardwarmte’ genoemd. Met aardwarmte kun je je huis direct verwarmen, maar je kunt er ook elektriciteit mee opwekken. Bizar: 30 procent van deze warmte is nog afkomstig van toen de aarde ontstond!
Nederland heeft negen grootschalige aardwarmteprojecten. Een daarvan is tuinbouwbedrijf Ammerlaan in Pijnacker. Het bedrijf levert ook aardwarmte aan een zwembad, een school, een sportcentrum en twee andere kwekers.
Stadswarmte
Stadswarmte werkt als volgt: de restwarmte van fabrieken wordt gebruikt om water te verwarmen. Dit water komt bij huizen weer uit de kraan, waardoor je geen boiler meer nodig hebt. Op deze manier kunnen we een deel van de energie die we anders zouden verspillen terugwinnen. En dat is hard nodig, want volgens de TU TU Delft gooien we jaarlijks een hoeveelheid warmte weg die gelijk staat aan 15 miljoen m3 ga – dat is het gemiddelde jaarlijkse gasverbruik van zo’n 9.300 huishoudens!
Waterkracht
Waterkracht is de verzamelnaam voor verschillende soorten energie uit stromend water. Deze energie wordt vaak gewonnen met turbines. Vroeger noemde men waterkracht ook wel ‘witte steenkool’, vanwege het witte schuim dat soms ontstaat bij stromend water. Een voorbeeld van het opwekken van waterkracht is Zeeuwse Stormvloedkering. In Nederland hebben we bovendien drie waterkrachtcentrales langs grote rivieren.
Bio-energie
Energie die is opgewekt uit organisch materiaal noemen we bio-energie. Elektriciteitscentrales en afvalverbrandingsinstallaties wekken elektriciteit en warmte op door biomassa te verbranden. Maar wist je dat je door bepaalde plantenresten te laten gisten, er biogas ontstaat? Biobrandstof valt ook onder bio-energie. Meer weten over bio-energie?
Zonne-energie
Zonne-energie is de verzamelnaam voor het licht en de warmte van de zon. Het licht en de warmte van de zon leggen een indrukwekkende 150 miljoen kilometer af voordat ze de aarde bereiken. Deze energie vangen we op met bijvoorbeeld zonnepanelen of zonneboilers. Je kan er zelfs mee koken. De grootste zonne-energiecentrale ter wereld staat in het zonnige Californië.
Windenergie
Samen met zonne-energie is dit de bekendste duurzame energie. Je kan ze niet missen: met hoogtes van 100 tot 150 meter steken de windturbines boven de horizon uit. Ze staan bijvoorbeeld in weilanden of midden op zee. De wind blaast tegen de rotorbladen van de turbine, die een generator aandrijft.