Trend: prijzen zonnepanelen blijven dalen
Zonne-energie door de jaren heen
Zonne-energie is één van de vormen van duurzame energie waarvan de mens onbeperkt gebruik kan maken. Via zonnepanelen wordt de warmte en het licht van de zon steeds vaker omgezet in stroom. Daarmee kunnen vervolgens bijvoorbeeld elektrische auto’s opgeladen worden. Maar hoe zijn we op dit punt beland? Een overzicht van zonne-energie door de jaren heen.
1767
De Zwitserse wetenschapper Horace-Bénédicte de Saussure ontwikkelde in 1767 de eerste zonnecollector. Het was een geïsoleerde doos bedekt met drie lagen glas om warmte te absorberen.
1839
In 1839 observeerde de Franse wetenschapper Edmond Becquerel voor het eerst het photovoltaïsch effect. Hij maakte een opstelling van twee elektroden, geplaatst in elektrolyt, en stelde die bloot aan zonlicht. En voilà: de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit nam toe.
1873
Willoughby Smith ontdekte in 1873 dat selenium licht van de zon kan geleiden. Drie jaar later kwam hij tot de ontdekking dat selenium zonne-energie in elektriciteit kan omzetten.
1883
In 1883 ontwikkelde Charles Fritts de eerste echte zonnecellen, die bestonden uit lagen selenium met een dun laagje goud.
1959-1970
In de periode tussen 1959 en 1970 was er grote discussie over de efficiëntie van zonnecellen. Tot die tijd was het rendement van de zonnecellen zeer laag en waren de productiekosten zeer hoog. In de jaren zeventig maakte de Exxon Corporation een efficiënt zonnepaneel dat goedkoper te produceren was.
1981-1982
De eerste vliegtuigen en auto’s worden aangedreven door zonne-energie.
2000-heden
De productiekosten van zonnepanelen zakken steeds verder, terwijl de reguliere energiekosten stijgen. Samen met het duurzame karakter van zonnepanelen, maakt de kostenontwikkeling het voor consumenten steeds interessanter om over te stappen. De komende jaren zal de prijs van zonnepanelen blijven dalen (zie afbeelding), zo blijkt uit het rapport Clean Energy Trends 2013.