Speciaal stuk wegdek met zonnepanelen in aanbouw bij Kockengen
Straks realiteit: autorijden over zonnepanelen op ‘energieweg’ N401
In Krommenie ligt al enkele jaren een speciaal fietspad met zonnepanelen. Straks kun je op de N401 bij Kockengen ook met de auto over zonnepanelen rijden. Hier wordt rond het najaar gestart met de aanleg van een speciaal stuk 'solar road'.
Autorijden over een wegdek met zonnepanelen klinkt iets voor de verre toekomst. Maar het is dichterbij dan je misschien zult denken. In Krommenie werd in 2014 al een 70 meter lange strook zonnepanelen in het wegdek van een fietspad aangebracht.
Begin dit jaar werd in Frankrijk een autoweg geopend met een strook zonnepanelen van maar liefst één kilometer lang. Hier moeten de energie-opwekkers in het wegdek genoeg stroom opleveren voor de straatverlichting in een dorp met 3.400 inwoners.
De auto’s rijden over speciale, fotovoltaïsche zonnepanelen die voor auto’s geschikt zijn om overheen te rijden. Het duurde vijf jaar om de zonnepanelen met een asfalt-achtige oppervlakte te ontwikkelen. De gepatenteerde Franse innovatie heet Wattway en wordt nu ook getest in Nederland, op de N401 bij Kockengen.
LEES OOK: Analyse: 7 redenen waarom rijden op zonne- en windenergie een goede keuze is
Het project wordt geleid door BAM Infra en de provincie Utrecht. Het gaat hier om een ‘energiemat’ die wordt aangebracht op één rijstrook over een lengte van 20 meter met een totale oppervlakte van 50 vierkante meter. De pilot duurt twee jaar.
Uiteraard worden de panelen getest op rendement. Maar er wordt ook gekeken of de zonnepanelen daadwerkelijk bestand zijn tegen zware voertuigen, een verkeersdrukte van ruim 10.000 voertuigen per dag en of de energiemat leidt tot meer of minder onderhoud aan het asfalt. BAM Infra bekijkt ook de mogelijkheid om in de toekomst met de opgewekte energie de weg energieneutraal te verwarmen, zodat niet hoeft te worden gestrooid bij gladheid.
Wist jij dat de snelweg A50 bij Uden wordt omgebouwd tot ‘Solar Highway’? En dat je bij dit oplaadpunt ook ’s nachts zonne-energie kunt laden?