Mitsubishi Corporation en Eneco concurreren met grote energiecentrales
Grootste batterij van Europa helpt file voorkomen
Terwijl in de Noordzee enorme windmolenparken gebouwd worden, staan veel windmolens in het noorden van Duitsland vaak niets te doen. Dat komt omdat ze de stroom niet altijd kwijt kunnen. Als het hard waait en veel windenergie geproduceerd wordt, ontstaat een stroomfile en worden turbines zelfs uitgeschakeld. Dat kan niet helemaal de bedoeling zijn. Gelukkig heeft Mitsubishi Corporation een oplossing.
In het noorden van Duitsland, vlak bij de Deense grens, is de grootste batterij van Europa in gebruik genomen. De enorme installatie van tienduizend batterijen, met voldoende capaciteit om een heel dorp met 5.300 huizen een hele dag van stroom te voorzien, is gebouwd door Mitsubishi Corporation en Eneco. Dezelfde partner waarmee Mitsubishi het windmolenpark Luchterduinen bouwde, 23 kilometer uit de kust bij Noordwijk aan Zee.
De batterij, die de naam ‘EnspireMe’ heeft gekregen, is in eerste instantie gebouwd om het elektriciteitsnet te stabiliseren. Netbeheerders kunnen dan reservecapaciteit inkopen om de frequentie netjes op 50 Hertz te houden. Dat is nodig vanwege de forse toename van het aantal zonnepanelen en windmolens, die afhankelijk zijn van het weer.
Als er weinig stroom geproduceerd wordt en een dip in het elektriciteitsnet ontstaat, moet razendsnel meer stroom in het netwerk gepompt worden. En als windmolens de hele dag op volle toeren staan te draaien en een piek ontstaat, moet juist stroom worden afgetapt om overbelasting van het netwerk te voorkomen.
LEES OOK: Waarom Mitsubishi helpt bij de verduurzaming van Nederland
Sneller én duurzamer dan kolencentrale
De megabatterij van Mitsubishi Corporation en Eneco is hier bij uitstek geschikt voor. Die kan binnen milliseconden reageren, sneller dan een kolencentrale. Op dit gebied lijkt de batterij de concurrentiestrijd te gaan winnen als het gaat om netwerkstabilisatie. De Nederlands-Duitse netbeheerder Tennet spreekt van een positieve ontwikkeling en kijkt uit naar een vruchtbare samenwerking.
Maar dat niet alleen. De megabatterij biedt ook kansen om het allemaal een stuk duurzamer te maken. Momenteel worden plannen gesmeed om de windmolens in Noord-Duitsland met het batterijstation te verbinden om windenergie op te slaan. Zo ontstaat er geen stroomfile, gaat er geen duurzame energie verloren en kunnen de windmolens blijven draaien.
Nu nemen de kolen- en gascentrales het grootste deel van de ‘stroomsnelweg’ in beslag. Die produceren op grote schaal en kunnen niet zomaar even uitgezet worden. Bovendien zit de stroomvraag in Duitsland vooral in het zuiden, waar de industrie zich concentreert, terwijl veel windmolens zich in het noorden bevinden.
Zo zie je dat Mitsubishi veel meer doet dan alleen auto’s bouwen. De organisatie is betrokken bij talrijke duurzame initiatieven in de wereld en helpt bij het vergroenen van ons energiegebruik.
LEES OOK: Europese primeur: Mitsubishi Outlander PHEV als energieopslag voor kantoorpand