Elektrische auto's nodig voor opslag van zonnestroom
Energie delen met de buren dankzij slim netwerk
We gaan in de toekomst op lokaal niveau zó veel zonne-energie opwekken, dat we al die stroom kunnen delen met meerdere woningen in de wijk. En voor de opslag van overtollige stroom gebruiken we de elektrische en plug-in hybrideauto’s op straat!
Dat is wat volgens experts binnen enkele jaren in grote delen van Nederland gaat gebeuren. De (semi-)elektrische auto draagt dan niet alleen bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit, maar ook aan de verduurzaming van woonwijken die fungeren als ‘regionale energiesystemen’. Wijken en buurten waar bewoners op hun dak of in een zonnepark zelf duurzame energie opwekken, opslaan en gebruiken, zullen zich in rap tempo verspreiden.
Toekomstmuziek
Zonnepanelen hebben de toekomst. Ze worden steeds goedkoper, rendabeler en ‘mooier’. Je hebt tegenwoordig ook transparante zonnepanelen die nauwelijks van gewoon glas zijn te onderscheiden en zonnepanelen in de vorm van dakpannen. Je kunt je huis dus in feite volplanten met energie-opwekkers zonder dat het direct opvalt.
Zonnecellen hebben echter ook nadelen: ze werken alleen overdag en leveren ook stroom op momenten dat er weinig vraag is. Die stroom moet je dus opslaan om later te kunnen gebruiken als de meeste mensen na werk weer thuis zijn. Maar moeten we dan allemaal grote dure accu’s in de tuin installeren? Nee, want die staan al op straat!
Rijdende buffer
De accu’s van elektrische auto’s zijn namelijk bij uitstek geschikt om stroom in op te slaan en te ontladen voor huishoudelijk gebruik als er geen zonne-energie beschikbaar is. Dit soort slimme netwerken functioneren vooral goed als er behalve thuis ook op het werk zonnestroom in elektrische auto’s wordt opgeslagen. Op meerdere locaties, onder meer in Utrecht en Amsterdam, wordt al volop geëxperimenteerd met zo’n slim energienetwerk (smart grid).
Op het grote zonne-energie evenement ‘The Solar Future‘ afgelopen mei in de Jaarbeurs benadrukten experts nogmaals dat veel steden in vanaf circa 2020 met smart grids gaan werken. En dat betekent dus ook: hoe meer elektrische auto’s en plug-in hybrides op straat, hoe meer goedkope en schone zonne-energie opgeslagen kan worden, hoe duurzamer de elektrische auto’s rijden en hoe meer zonnestroom we met z’n allen (’s nachts) kunnen delen.
Zou jij nu al zonne-energie met je buren willen delen?