Winterbanden wisselen, of ga je de sneeuw nog opzoeken?
Waarom je wel of geen winterbanden moet wisselen
Het is april. De lente is weer in volle gang. Rijd je nog op winterbanden? Dan is het nu echt tijd om ze te wisselen voor zomerbanden. Of ga je de sneeuw nog opzoeken? Houd dan rekening met de (plaatselijke) verplichting van winterbanden in verschillende Europese landen.
Winterbanden zijn speciaal ontwikkeld om optimaal te presteren in winterse omstandigheden. De samenstelling van het rubber zorgt voor de juiste soepelheid bij temperaturen onder 7 graden Celsius en het afwijkende bandenprofiel zorgt voor een betere afvoer van water en sneeuw. Het verschil in grip en remweg is enorm als je een auto op winterbanden vergelijkt met dezelfde op zomerbanden.
Maar het werkt ook andersom. Want als het veel warmer is dan 7 graden Celsius, vervormt een winterband anders dan zou moeten. Dat resulteert in overmatige slijtage, een hoger brandstofverbruik en een verminderde wegligging. Als je op warm asfalt met winterbanden iets te hard door de bocht gaat, zal de auto onherroepelijk over de voorwielen glijden (onderstuur). Ze bieden in dit soort omstandigheden nu eenmaal veel minder grip. Niet bepaald veilig dus.
En dat brengt ons bij het laatste punt: minder grip betekent ook een langere remweg. Bij een temperatuur van 15 graden Celsius en een snelheid van 50 km/u kan een auto op zomerbanden op droog wegdek binnen 12 meter stilstaan. Op winterbanden heeft een auto in dezelfde omstandigheden zo’n 15 meter nodig.
LEES OOK: 8 manieren om oude autobanden een tweede leven te geven
LEES OOK: Met je Mitsubishi op wintersport? Hier moet je op letten
Waar verplicht?
Wie rond het einde begin van de lente – als de temperaturen overdag nauwelijks meer onder de 7 graden uitkomen – de winterbanden omwisselt voor zomerbanden, is dus verstandig bezig. Maar wat als je rond deze periode nog op wintersport gaat of naar een hooggelegen gebied trekt waar het mogelijk nog kan spoken? Dan zijn winterbanden zeer aan te raden. Dus laat ze nog even zitten of schaf ze aan als je nooit winterbanden gehad hebt.
Niet alleen zodat je daar in winterse weersomstandigheden veiliger en comfortabeler kunt rijden, maar ook omdat winterbanden in sommige landen simpelweg verplicht zijn bij winterse omstandigheden. In Duitsland bijvoorbeeld, of Oostenrijk, Italië, Zweden, Noorwegen en nog veel meer. En dan zijn er ook landen zoals Frankrijk en Spanje waar winterbanden verplicht zijn als dat mer een verkeersbord wordt aangegeven.
Als je in deze landen in winterse omstandigheden op zomerbanden rijdt, riskeer je niet alleen een boete, maar je bent ook onverzekerd als je betrokken raakt bij een (eenzijdige) ongeval. Bekijk hier waar en wanneer winterbanden en eventueel sneeuwkettingen verplicht zijn in Europa.